Origanum majorana(Marjoram, Tatlı mercanköşk)
Majorana hortensis Moench.
'Origanum' adı, Yunanca dağlar anlamına gelen óros ve ışık anlamına gelen 'ganos' kelimelerinden türemiştir. Türkçede 'Origanum' genel olarak ‘Kekik’ adıyla bilinmektedir. 16. yüzyıl civarında popüler hale gelen bitki, tıpta alerji, hipertansiyon, solunum enfeksiyonları, diyabet ve mide ağrısı gibi birçok hastalığın tedavisinde yaygın olarak kullanılmıştır (Bouyahya ve ark., 2021). Origanum majorana (Mercanköşk) ilk olarak Hipokrat tarafından antiseptik bir madde olarak kullanılmıştır. En eski zamanlardan beri mercanköşk aromatik bir katkı maddesi olarak kullanılmış ve astım, histeri ve felçte yararlı olduğu bildirilmiştir. Antik Yunanlılar için aşk, onur ve mutluluğun simgesi iken, Aristoteles bunu bir anti-zehir olarak bildirmiştir. Eski Mısır'da mercanköşk yiyecekleri dezenfekte etmek ve saklamak için kullanmış ve yağı alınarak saçlara masaj yapmışlardır. Dioscorides buna “sampsouchon” adını vermiştir. Avrupa'da ise insanlar, bitkinin yapraklarını meşe mobilya parçalarına ve zemine güzel kokulu bir ışıltı vermek için kullanmışlardır. Mercanköşk yağı çağlardan beri burkulmalar, morluklar, sert ve felçli uzuvlar ve diş ağrısı için haricen uygulamada ve akut ishalde sıcak ağrı kesici olarak kullanılmıştır (Vasudeva, 2015). Kuzey Afrika ve Orta Doğu'da diyabet kontrolü ve tedavisinde geleneksel olarak kullanılan bitkiler arasındadır.Aromaterapi ve Origanum majorana
-
Mercanköşk esansiyel yağı zihni ve ruhu güçlendirir, keder ve yalnızlık hissini giderir. İştahsızlık ve adet krampları için sindirim sisteminin peristaltik hareketini uyarırken ağrıyan kasları ve şişmiş eklemleri hafifletmek için kullanılır. Geleneksel olarak, mercanköşkün yaprakları uykusuzluk, gastrit, astım ve sinirlilik tedavisinde tıbbi özellikleri için kullanılır.
Ekler
-
Bouyahya, A., Chamkhi, I., Benali, T., Guaouguaou, F. E., Balahbib, A., El Omari, N., ... & El Menyiy, N. (2021). Traditional use, phytochemistry, toxicology, and pharmacology of Origanum majorana L. Journal of Ethnopharmacology, 265, 113318.
-
Cala, A., Salcedo, J. R., Torres, A., Varela, R. M., Molinillo, J. M., & Macías, F. A. (2021). A study on the phytotoxic potential of the seasoning herb marjoram (Origanum majorana L.) leaves. Molecules, 26(11), 3356.
-
Kakouri E, Daferera D, Kanakis C, Revelou P-K, Kaparakou EH, Dervisoglou S, Perdikis D, Tarantilis PA. Origanum majorana Essential Oil—A Review of Its Chemical Profile and Pesticide Activity. Life. 2022; 12(12):1982. https://doi.org/10.3390/life12121982
-
Mossa, A. T. H., Refaie, A. A., Ramadan, A., & Bouajila, J. (2013). Amelioration of prallethrin-induced oxidative stress and hepatotoxicity in rat by the administration of Origanum majorana essential oil. BioMed research international, 2013.
-
Vasudeva, N. (2015). Origanum majorana L.-Phyto-pharmacological review.
Ziraat mühendisi olan Ayşe Gül, ilk akademik aşkının bir simgesi olarak Biyoteknoloji yüksek lisans derecesine sahiptir. Sertifikalı bir Aromaterapisttir. Uçucu yağların bilimi ve yararları ile bunların güvenli ve etkili uygulamaları hareketi üzerine yola çıkmış, kanıta dayalı aromaterapiyi temsil etmeye niyet etmiş bir yolcudur.
All Categories
Recent Posts
Ayşe Gül Doğan0 Comments
Zerdeçalın Şifalı Dokunuşuyla Zayıfla! Doğanın Eşsiz Hediyesi
Ayşe Gül Doğan0 Comments
Yitirilmiş Efsaneler ve Şifalı Bitkiler: Mitoloji ve Aloe Vera’nın Büyülü Dünyası”
Ayşe Gül Doğan0 Comments
Doğal’a Yolculuk
+0123 (456) 7899
contact@example.com