Cananga odarata (Ylang ylang)

Ylang ylang uçucu yağı, Cananga odorata bitkisinin çiçeğinden hidrodistilasyon veya buharla damıtma yoluyla elde edilir (Tan et al., 2015). Bileşimindeki hidrokarbonlar ve hidroksil grupları bitkiye hoş bir koku verir ve insanın zihnini açan bir his uyandırdığı bilimsel çalışmalarla ortaya çıkarılmıştır. Taze, çiçeksi, hafif meyvemsi, baharatlı, balzamik, odunsu kokuya sahip, soluk sarı renkte bir yağdır (Jin et al., 2015).
Ylang ylang özleri, antiviral, antimikrobiyal, antienflamatuar, antioksidan ve yatıştırıcı aktivitelere sahiptir (Jung et al., 2013).
Aromaterapi ve Cananga odarata
    Kalp atış hızı ve kan basınç değerleri ölçümlenerek, Cananga odarata aromalarının hem psikolojik hem de fizyolojik etkilerini görebiliriz. Örneğin, stresli olursak kalp atış hızı ve kan basıncımız yükselir, ancak depresyona girersek bunun tam tersi olur (Jung et al., 2013). Ylang ylang esansiyel yağı, depresyon ve sinirlilik durumlarında antidepresan olarak kullanıldığı gibi, hipertansiyon durumunda tansiyonu düşürmek için de kullanılabilir (Lossavaro et al., 2002). Benlik saygısı; kişisel yeterlilik duygusu ve kişisel değer duygusunu barındırır. Bu ikisi dengesizse eğer; insanda yetersizlik hissi, güvensizlik duygusu, şüphecilik, suçluluk ve korku ile birlikte kendini gösteren olumsuz bir benlik saygısı oluşur. Olumlu benlik saygısı dengelendiğinde ise; hayata karşı güven, yeterlilik ve liyakat duyguları ortaya çıkar.
    Ylang ylang uçucu yağının kaygı ve benlik saygısı algısını değiştirip değiştirmediğini doğrulamak üzere yapılan bir klinik çalışmada, bir haftalık süre boyunca çalışmaya katılan tüm katılımcılara ylang ylang uçucu yağı ve plasebo içeren jel (karbojel) verilmiş ve bu jeli evlerinde, mesaiden çıkarken ve yatmadan önce olmak üzere günde üç kez kullanmaları gerektiği söylenmiştir. Uygulama noktası olarak iki bilek ve sternum bölgesine, jel emilene kadar 30 saniye boyunca uygulanması istenmiştir. Değerlendirme sonuçlarında, ylang ylang uçucu yağının benlik saygısı algısını önemli ölçüde değiştirdiği doğrulanmıştır (Gnatta et al., 2014).
    Ekler
      Ylang ylang uçucu yağının, kan basıncı ve cilt ısısı gibi parametrelerde değişiklik oluşturduğu, meme kanseri hastalarında masaj ve aromaterapi ile kaygıyı azalttığı bildirilmiştir.
      Ylang ylang uçucu yağının antidepresan olduğu ve anksiyete, hayal kırıklıkları, sinirsel gerginlik, korku ve depresyon için endike olduğu tespit edilmiştir.
      Acil servis hemşirelerinde masaj ve aromaterapi ile kaygıyı azaltmada olumlu etkileri olduğu bulunmuştur.
      Masaj, aromaterapi ve müzik yoluyla yaşlı kadınlarda kaygıda azalma ve benlik saygısında belirgin bir artış sağladığı gözlenmiştir.
      Cildi kuruluktan korur ayrıca selülit gidericidir.
      Kadınlarda cinsel isteksizlik ve vajinal kurulukta kullanılabilir.
      Saç maskesi, onarıcı, kepek önleyici karışımlara eklenebilir.
    Alıntılar
      Benini, C., Ringuet, M., Wathelet, J. P., Lognay, G., du Jardin, P., & Fauconnier, M. L. (2012). Variations in the essential oils from ylang‐ylang (Cananga odorata [Lam.] Hook f. & Thomson forma genuina) in the Western Indian Ocean islands. Flavour and Fragrance Journal, 27(5), 356-366.
      de Freitas Junior, R. A., Lossavaro, P. K. D. M. B., Kassuya, C. A. L., Paredes-Gamero, E. J., Farias Júnior, N. C., Souza, M. I. L., ... & Silva-Filho, S. E. (2022). Effect of Ylang-Ylang (Cananga odorata Hook. F. & Thomson) Essential Oil on Acute Inflammatory Response In Vitro and In Vivo. Molecules, 27(12), 3666.
      Gnatta, J. R., Piason, P. P., Lopes, C. D. L. B. C., Rogenski, N. M. B., & Silva, M. J. P. D. (2014). Aromatherapy with ylang ylang for anxiety and self-esteem: a pilot study. Revista da Escola de Enfermagem da USP, 48, 492-499.
      Jin, J., Kim, M. J., Dhandapani, S., Tjhang, J. G., Yin, J. L., Wong, L., ... & Jang, I. C. (2015). The floral transcriptome of ylang ylang (Cananga odorata var. fruticosa) uncovers biosynthetic pathways for volatile organic compounds and a multifunctional and novel sesquiterpene synthase. Journal of experimental botany, 66(13), 3959-3975.
      Jung, D. J., Cha, J. Y., Kim, S. E., Ko, I. G., & Jee, Y. S. (2013). Effects of Ylang-Ylang aroma on blood pressure and heart rate in healthy men. Journal of exercise rehabilitation, 9(2), 250.
      Kusuma, I. W., Arung, E. T., & Kim, Y. U. (2014). Antimicrobial and antioxidant properties of medicinal plants used by the Bentian tribe from Indonesia. Food Science and Human Wellness, 3(3-4), 191-196.
      Saedi, N., & Crawford, G. H. (2006). Botanical briefs: ylang-ylang oil—extracts from the tree Cananga odorata. Cutis, 77(3), 149-150.
      Tan, L. T. H., Lee, L. H., Yin, W. F., Chan, C. K., Abdul Kadir, H., Chan, K. G., & Goh, B. H. (2015). Traditional uses, phytochemistry, and bioactivities of Cananga odorata (Ylang-Ylang). Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2015.

Add a Comment

Your email address will not be published.

Agriculture & Organic Farms

SPECIAL ADVISORS
Quis autem vel eum iure repreh ende

+0123 (456) 7899

contact@example.com