Salvia sclarea(misk adaçayı)

İngilizce ad: Clary sage Aile: Lamiaceae (Labiatae)
    Yaygın olarak adaçayı olarak bilinen Salvia sclarea, Akdeniz havzasına özgü bir bitkidir. Bitkiden elde edilen uçucu yağ “Clary sage” isimi ile tanınmaktadır. Bu isim Latincede “clarus” kelimesinin “clary” olarak yıllar içinde değişmesi ile meydana gelmiştir. “Clarus” kelimesi Latince ‘parlak, aydınlık’ anlamına gelmektedir. Ülkemizde Salvia sclarea “misk adaçayı” “ayıkulağı”, “tüylü adaçayı” isimleri ile bilinmektedir. Adaçayı, grimsi, kadifemsi, kalp şeklinde yaprakları ve çok sayıda uçuk mavi, menekşe pembesi veya beyaz çiçekleri olan, 30 ila 120 cm yüksekliğinde büyüyen iki yıllık veya çok yıllık bir bitkidir. Ülkemizde doğadan en fazla toplanan ve ticarete arz edilen Anadolu adaçayı (Salvia fruticosa Mill.)’dır.
Bileşenler
    Misk adaçayı yağı, antispazmodik ve yatıştırıcı özellikleriyle bilinen esterler açısından zengindir. Misk adaçayı yağının en önemli bileşenleri linalil asetat, linalool ve α-terpineol'dür. Fransız adaçayı uçucu yağının kimyasal bileşimi linalool (%10-20), linalil asetat (%60-70), karyofilen (1.5- %2,5), α-terpineol (%0,5-2,5), geraniol (%1,5 eser), neril asetat (%0,3-1,0), sklareol (%0,5-2,0), germacrene D (%3,0-5,0). (Özdek & Fakir 2019), ülkemizde yetişen S. Sclarea nın analiz sonuçlarını değerlendirdikleri bir çalışmada, linalyl acetate (%84,83) bileşeni en etkili ana bileşen olarak belirlemişlerdir. β- Myrcene (%2,27), Linalool (%2,47) olarak tespit edilmiştir.
Aromaterapi ve Clary sage
    Misk adaçayı kendimizi durgun hissettiğimizde ve hayatımızda neler olup bittiğine dair net bir anlayışa sahip olmadığımızda kullanılabileceğimiz bir ajandır. Doğal sezgimizi yükseltmemize, rüyalarımızı netleştirmemize ve anlamamıza yardımcı olur
      (Amirhosseini ve ark., 2020), endoskopik (kapalı) bir böbrek taşı ameliyatı (perkütan nefrolitotomi) sonrası hastalarda görünen ağrı, bulantı ve kusma ile kendini gösteren yan etkileri 26 hasta üzerinden değerlendirmişler. Operasyondan hemen sonra ve 3 ve 6 saat sonra üç defa clary sage inhalasyon aromaterapisi alan hastalarda ağrı ve mide bulantısında önemli ölçüde azalma olduğunu kaydetmişlerdir.
    Hemşirelik araştırmalarından elde edilen gözlemler, misk adaçayı (Salvia sclarea) aromaterapisinin, kadınların spontan vajinal doğuma geçmesi için yararlı olduğunu bildirmektedir. Ada çayı inhalasyonunun hamile kadınlarda oksitosin seviyeleri üzerindeki etkileri incelediğinde, artan oksitosin seviyelerinin etkili bir indükleyicisi olarak hareket ettiğini ve bunun daha sonra uterus kasılmaları üretmeye devam edebileceğini göstermiştir. Aromaterapi, inhalasyon dışında topikal uygulamaları da, stres azaltıcı ve önerilen doğum eylemini teşvik edici etkilerini desteklemek için kullanılabilir (DeGolier & Adamson, 2021).
      Adet öncesi gerginlik kısaca, PMS doğurganlık çağındaki kadınların %20 ila %40'ını etkiler. Bu sendrom, anksiyete/gerilim, depresyon, kafa karışıklığı, öfke/sinirlilik, ruh hali değişimleri, dinçlik, reddedilme korkusu, uyuşukluk ve uyku bozukluklarının yanı sıra memelerde hassasiyet, şişkinlik, iştah değişiklikleri, kilo alımı, baş ağrısı, ağrılar, karın ağrısı, şişlik, yorgunluk, gastrointestinal semptomlar ve cilt problemleri gibi durumlar oluşturabilir. Kısmen adet döngüsü sırasındaki hormonal değişikliklere ve ardından gama-aminobütirik asit (GABA) ve serotonin gibi nörotransmiterler üzerindeki etkiden kaynaklandığı bildirilmiştir. Aromaterapinin kadınlarda premenstrüel sendrom semptomları üzerindeki etkisini araştıran bir meta-analizde, uçucu yağları solumanın psikolojik semptomlar, fiziksel semptomlar veya toplam PMS semptom skorlarını hafifletebileceğine dair kanıtlar sunmaktadır (Geethanjali, 2019).
    Ekler
    Sindirim bozukluklarında mide ilacı olarak kullanılır.
    Aşırı terlemeyi önlemek için adaçayı yağı önerilir.
    Aşırı sebum üretimini azalttığı için yağlı ciltler, yağlı saçlar ve kepek için tavsiye edilir.
    Misk adaçayı uçucu yağının toksik ve tahriş edici olmadığı bildirilmiştir.
    Vücut banyosu, ayak banyosu, masaj olarak uygulanabilir
    Rahatlatıcı ve bağışıklık düzenleyici etkisi nedeniyle aromaterapide olduğu kadar aroma ve koku endüstrisinde de yaygın olarak kullanılmaktadır.
    Uçucu yağlar, anksiyolitik antidepresanlar olarak hareket ettiği gösterilen ve yatıştırıcı özellikler içeren limonen, gama-terpinen, linalool ve linalil asetat gibi flavonoid ve trepan kimyasalları içerir.
      Alıntılar
      Amirhosseini, M., Dehghan, M., Shahrbabaki, P. M., & Pakmanesh, H. (2020). Effectiveness of aromatherapy for relief of pain, nausea, and vomiting after percutaneous nephrolithotomy: A randomized controlled trial. Complementary medicine research, 27(6), 440-448.
      DeGolier, T., & Adamson, S. (2021). Aqueous extracts of clary sage (Salvia sclarea) contract isolated strips of mouse uterine tissue. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, 10(2), 59-64.
      Geethanjali, S. (2019). Efficacy of Clary Sage Oil on Pre-Menstrual Syndrome (PMS): A Controlled Trial (Doctoral dissertation, Government Yoga and Naturopathy Medical College, Chennai).
      Mitic, M., Zrnić, A., Wanner, J., & Stappen, I. (2020). Clary sage essential oil and its effect on human mood and pulse rate: An in vivo pilot study. Planta Medica, 86(15), 1125-1132.
      Özdek, İ., & Fakir, H. (2019). Murat Dağı (Kütahya-Gediz) Doğal Adaçayı (Salvia spp.) taksonlarının yaprak ve çiçek uçucu bileşenlerinin belirlenmesi. Turkish Journal of Forestry, 20(4), 433-439.
      Salvatore Battaglia 2018

Add a Comment

Your email address will not be published.

Agriculture & Organic Farms

SPECIAL ADVISORS
Quis autem vel eum iure repreh ende

+0123 (456) 7899

contact@example.com