Lavandula angustifolia (Lavanta)
Lavandula angustifolia;
Kuzey Afrika, Avrupa ve Batı Hindistan’da da doğal olarak yetişmektedir.Türkiye’de ise başlıca Isparta, Burdur, Afyonkarahisar ve Denizli olmak üzere birçok bölgemizde ticari amaçla Lavandula angustifolia kültürü yapılmaktadır.
-
-
- Lavanta üreten cins içinde üç önemli tür vardır (Lavandula angustifolia Mill. = L. officinalis L. = L. vera DC), lavandin (Lavandula intermedia Emeric ex Loisel. = L. hybrida L.) ve Spike lavanta (Lavandula) başak = L. latifolia Medik.) (Katar et al., 2020).
-
-
Aroma
-
Bileşim
Isparta, Keçiborlu’dan toplanan Lavandula angustifolia Mill. Uçucu Yağının Kimyasal Bileşimi
Yapılan bir çalışmada Bulgar menşeli uçucu yağ’ın (%51.9 linalool, %9.5 linalil asetat), 25 bakteri türüne karşı Fransız menşeli uçucu yağdan (%43.2 linalool, %29.1 linalil asetat) daha etkili olduğu bildirilmiştir. Uçucu yağların ana fenolik bileşiklerinin, bitkinin toplandığı bölgeye göre değiştiği unutulmamalıdır (Hossain et al.,2017).-
Terapötik Özellikler
Lavanta uçucu yağına karakteristik özelliğini kazandıran bileşen linalil asetat olup, bu bileşenin uçucu yağın içerisindeki oranının yüksek olması yağa kozmetik ve özellikle parfümeri endüstrisinde kullanımı açısından değer kazandırmaktadır. 1,8-sineol oranı yüksek olan lavanta yağları genelde uyarıcı ve balgam söktürücü olarak kullanılır ayrıca antienflamatuvar ve ödem çözücü etkisinin içerdiği 1,8-sineolden kaynaklandığı düşünülmektedir. Kafur oranı yüksek olan lavanta yağları ise özellikle böcek kovucu/kaçırıcı olarak kullanılmaktadır (Önel & Akbay., 2022).Depresyon- Kaygı
-
91 hemşirelik ikinci sınıf öğrencisiyle yapılan bir çalışmada, deney grubu kontrol grubuyla kıyaslanmıştır. Lavanta yağı inhalasyonu 15 dakika boyunca 3 damla olarak uygulanmış, öğrencilerin sınav kaygısı puan ortalamalarını anlamlı düzeyde azalttığı belirtilmiştir (Kavurmacı et al., 2015).
-
Ekler
-
• Lavanta uçucu yağı en çok satan doğal ilaçlardan biridir
-
• İlaç endüstrisinde veya halk hekimliğinde linalool oranı yüksek olan lavanta uçucu yağları daha çok sinirleri yatıştırıcı, uykusuzluk ve yorgunluk giderici (doğal sakinleştirici) olarak kullanılmaktadır.
-
• Migren tipi baş ağrısında etkilidir.
-
• Lavanta uçucu yağı ile yapılan masajın kadınlarda premenstrüel sendrom, dismenore ve doğuma bağlı ağrılarda etkili olduğu belgelenmiştir.
-
• Demanslı bireylerde zorlu davranışları azaltmada etkili olduğu bildirilmiştir.
-
• Lavanta uçucu yağı antialerjen etkilidir. Bu nedenle alerji ve astımda kullanımı bulunmaktadır. Antialerjen etkisinin mast hücrelerinden histamin salınımını azaltarak yaptığı düşünülmektedir.
-
Alıntılar
Ziraat mühendisi olan Ayşe Gül, ilk akademik aşkının bir simgesi olarak Biyoteknoloji yüksek lisans derecesine sahiptir. Sertifikalı bir Aromaterapisttir. Uçucu yağların bilimi ve yararları ile bunların güvenli ve etkili uygulamaları hareketi üzerine yola çıkmış, kanıta dayalı aromaterapiyi temsil etmeye niyet etmiş bir yolcudur.
All Categories
Recent Posts
Ayşe Gül Doğan0 Comments
Zerdeçalın Şifalı Dokunuşuyla Zayıfla! Doğanın Eşsiz Hediyesi
Ayşe Gül Doğan0 Comments
Yitirilmiş Efsaneler ve Şifalı Bitkiler: Mitoloji ve Aloe Vera’nın Büyülü Dünyası”
Ayşe Gül Doğan0 Comments
Doğal’a Yolculuk
+0123 (456) 7899
contact@example.com